Zem sa opäť stretne s asteroidom

26.01.2008 Poprad

Vysoké Tatry 26. januára (TASR) – Zem sa opäť stretne s asteroidom. Najbližšie k nej bude 29. januára o 9. 33 SEČ (stredoeurópskeho času). Ide o asteroid 2007 TU24, ktorý preletí okolo Zeme vo vzdialenosti 534 000 km, ...
Marek Husárik z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici pre TASR spresnil, že tesné priblíženie asteroidu k Zemi dáva šancu získať 3D obrazy zaujímavého telesa, ktorého veľkosť sa odhaduje na 400 metrov. K preletom asteroidov väčších ako 150 metrov a v tak malej vzdialenosti od Zeme dochádza v priemere raz za približne päť rokov.
Vďaka maximálnej jasnosti asi 10,3 magnitúdy by mohol byť pozorovateľný aj menšími ďalekohľadmi. Triédrom pravdepodobne nie. Asteroid bude na oblohe prelietavať súhvezdiami Androméda, Perzeus a Kassiopeja, potom zamieri do súhvezdia Veľkej medvedice a bude viditeľný z našich zemepisných šírok. V kalifornskom Goldstone a portorickom Arecibe ho budú pozorovať aj pomocou radarov, čo umožní získať presné informácie o jeho veľkosti a tvare.
Blízkozemský asteroid 2007 TU24 bol objavený v rámci programu Catalina Sky Survey 11. októbra 2007. Po zrátaní dráhy bol zaradený do kategórie tzv. virtuálnych impaktorov, čo znamená, že pravdepodobnosť zrážky so Zemou nebola nulová. Ďalšie astrometrické merania, ktoré spresnili výpočet dráhových parametrov objektu, zrážku so Zemou vylúčili, a tak bol asteroid z kategórie virtuálnych impaktorov 4. decembra 2007 vyradený. Stal sa z neho obyčajný blízkozemský asteroid, ktorý sa v nasledujúcich sto rokoch so Zemou nezrazí.
 

Vyberte región